Oi de carne rasa Dorper

De ce oi Dorper?

Urmare unor studii amănunțite ale raselor de oi privind cheltuielile de întreținere în comparație cu veniturile obținute, și a discuțiilor cu măcelarii, consumatorii și proprietarii de ferme, a reieșit că la rasa de oi Dorper rentabilitatea este maximă.

 

Eficiența acestei rase este determinată și influențată de următoarele componente și factori:

 

În privința hranei:


Oile din această rasă valorifică foarte bine atât păsunea (unde nu selectează ci mănâncă integral ca și cum ar fi cosit), cât și furajele grosiere.

Nu trebuie hrănite cu grăunțe și nu pretind pășune deosebita (costisitoare) ci pur și simplu pășune îngrășată natural.
Mieii pășunează de timpuriu, ceea ce le stimuleaza creșterea.

 

Creștere și maturitate timpurie:


Mieluțele din această rasă se împerechează la 8-10 luni de la fătare.
Mieii cresc rapid, ceea ce dă posibilitatea vânzării timpurie (la 120 zile mieii ajung la 30-38 kg)
Creșterea rapidă a mieilor se datorează producției mare de lapte al mamelor, care au posibilitatea de a crește ușor doi miei.
După ce mieii sunt alăptați 3 luni, oile se montează din nou ceea ce permite obținerea a 3 fătări în 2 ani.
 La oile Dorper fătările gemelare sunt predominante ( prolificitate 170-180 % ),  iar instinctul matern este deosebit.

 

 

Costuri minime de întreținere:


Nu sunt pretențioase la pășunat, acceptând o gamă variată de pășune.

Nu presupun cheltuieli cu tunsul (blana este îndepărtată natural)

Desfacerea pe piață:


Oile Dorper au masă musculară deosebită, deci o producție mare de carne macră. De menționat că la maturitate oile ajung la 60-90 kg iar berbecii la 100-130 kg.
Carnea nu are gustul specific de carne de oaie, ceea ce o face foarte căutată și apreciată de consumatori.
Carnea este bine definită și are o fragezime aparte.
Înbunătățește rapid calitatea cărnii prin încrucișare cu alte rase autohtone.

 

Alte caracteristici:


Sunt rezistente la boli si paraziți.
Au instinct de turmă bun.
Sunt oi blânde și sociabile.
Fată ușor, fără asistență (fată singure iar mieii se ridică singuri la supt)
Se adaptează usor la condițiile de mediu din România.

   

Sintetizând atuurile prezentate reiese clar că rasa de oi Dorper este o rasă la care cheltuielile cu hrana, tunsul, paza sunt mai mici decât la alte rase iar veniturile din produși (carnea, mieii) sunt mai mari, calitatea și gustul cărnii fiind foarte apreciate de consumatori.

Considerăm că pentru crescatorii de ovine din România ar fi foarte benefic sa efectueze încrucișări între berbecii din rasa Dorper cu oile autohtone în scopul înbunătățirii calității cărnii și obținerii de produși cu spor de creștere foarte bun.

Comments are closed